Norge Sverige Danmark Finland

Millaisen lämmittimen tarvitsen?

Kuinka monta wattia? Kuinka monta läm-mitintä tarvitsen? Täältä löydät vastauksen.

Kuinka monta ja minkä tehoisia lämmittimiä sinä tarvitset riippuu siitä, kuinka hyvin asuntosi on eristetty, kuinka monta ikkunaa huoneissa on, ja kuinka suuri on lämmitettävän huoneen pinta-ala.

60 W/m2

Hyvä lähtökohta mitoitukselle on 60 W/m2. Se tarkoittaa, että yksi 600 W lämmitin riittää 10 m2 huoneeseen.

Sekä asunnon ikä sekä sijainti vaikuttavat lämmittimien tarpeeseen. Uudessa talossa voidaan hyvin laskea 50 W/m2 riittävän, kun taas vanhempi (50-60-luku) talo tarvitsee 70 – 100 W/m2.

Näin helposti löydät oikean lämmittimen:

Mittaa ensin huoneen pinta-ala ja laske tarvittava teho kertomalla 60 W x m2. Valitse sitten lämmitin, joka täyttää tehontarpeen. Mitä suurempi lämmittimen teho on, sitä nopeammin se nostaa lämpötilan haluttuun tasoon. HUOM! Et käytä sen enempää sähköä, vaikka valitset isomman lämmittimen.

Kuinka monta lämmitintä kannattaa laittaa huoneeseen?

Tämä on riippuvainen huoneesta. Useampi lämmitin antaa paremman lämmön tasaisuuden, kuin yksi.
On parempi kuitenkin yksi liian suuri lämmitin, kuin yksi liian pieni. Se ei kuluta tarvetta enempää sähköä.
Parasta on asentaa lämmitin jokaisen ikkunan alle, näin estät vedon syntymisen ikkunoista.

Vaihda vanhat lämmittimet uusiin

Eräs helpoimmista ja halvimmista tavoista säästää sähköä, on vaihtaa vanhat lämmittimet uusiin. Saat turvallisemman kodin ja samalla säästät rahaa. Uudet nykyaikaiset lämmittimet ovat turvallisempia ja energiatehokkaampia, kuin vanhat lämmittimet.

Uudet lämmittimet on varustettu toiminnolla, joka kytkee lämmittimen virran pois, jos lämmitin lämpenee liian kuumaksi, esim. jos se peitetään. Uusilla lämmittimillä on myös matalampi pintalämpötila, jolloin on pienempi vaara polttaa itseään, jos joutuu lämmittimen kanssa kosketukseen. Se antaa turvallisuutta pienille ja suurille.

Lisäksi niissä on suuri ero energiatehokkuudessa. Vanhoissa lämmittimissä on usein lämpötilan asetus, joka pitää säätää manuaalisesti kohdalleen. Ja niissä, joissa on termostaatti, on vanhaa tekniikkaa, joka on epätarkkaa ja reagoi hitaasti. Se antaa lisää lämpöä huoneeseen, vaikka siellä on jo lämmin, ja tulee tukalan lämmintä sekä samalla tarpeetonta energiankulutusta.

Uudet lämmittimet pitävät paremmin tasaisen lämpötilan ja silloin paremman mukavuuden ja pienemmän energiankulutuksen. Uusi lämmitin reagoi nopeasti lämpötilamuutoksiin ja hyödyntää esim. auringon lämpösäteilyn.